Geschiedenis

Hoe het begon…

Marc Delfosse kwam in het jaar 2007 de koperklas binnen in de Muziekacademie Borgerhout bij Johan Peeters met een glimlach tot achter zijn oren: “Weet je wat ik nu op de rommelmarkt vond?”, zei hij, “een bombardon!”. Zijn collega trombonist, Tom Van Woensel, was stikjaloers en kocht enkele weken later via het internet een eigen speeltje van hetzelfde formaat. Kamiel van Dooren, de derde trombonist in het gezelschap, wou natuurlijk niet achterblijven en werd vrij snel daarna ook de trotse bezitter van een “old timer”. Daar stonden ze dan als de drie goddelijke deugden: “Johan, als jij ook nog meedoet…? “.

En zo hielden ze einde juni 2007 als kersvers kwartet hun eerste repetitie. Maar een bombardon verslindt massa’s lucht en dus was het raadzaam elke stem te verdubbelen. Een muzikant van de academie van Borgerhout (Henri Ardui) en vier muzikanten (Brecht Schelfhout, Karel Verstraeten, Maarten De Wachter en Eddy Daems) die vanuit de harmonie De Concordiavrienden, waar Johan dirigent is, komen Bluts versterken. Verder zijn er ook  nog de zonen van Johan, Ferdinand en Christian, die het slagwerk voor hun rekening nemen. Geen probleem dus om muzikanten te vinden, maar instrumenten? Om een lang verhaal kort te maken, tot in de verste uithoeken van België en Nederland hebben Marc, Tom, Karel en Brecht instrumenten gezocht en… gevonden.

De wereldpremiere met het voltallige octet vond plaats op woensdag 19 december 2007 in de Silsburgzaal in Borgerhout. Een overweldigend succes! De eindejaarsspecial van De Laatste Show (Woestijnvis) was het volgende optreden en een onvergetelijke ervaring. Sindsdien zijn er al verschillende optredens geweest, zowel in binnen – als buitenland.

Ben je geïnteresseerd in een optreden van Bluts vzw? Contacteer ons!

Heb je zelf thuis nog een oude bombardon liggen, laat het ons weten!

Advertenties%d bloggers liken dit: